Autoverzekering

Globaal gezien is een autoverzekering een polis voor een gemotoriseerd voertuig dat deelneemt aan het verkeer op de openbare weg. Ook motoren en bromfietsen vallen onder de term 'autoverzekering'. De naam 'autoverzekering' is namelijk een verzamelnaam voor een aantal soorten verzekeringen die ervoor zorgen dat uw schade en eventueel die van de tegenpartij, evenals eventuele letselschade worden vergoed. De basisverzekering is wettelijk verplicht voor elk gemotoriseerd voertuig dat op de openbare weg verschijnt. Deze WA-verzekering vergoedt nooit de schade aan uw voertuig, maar wel de schade aan het voertuig van derden, die ontstaan is door uw toedoen.

Om ook uw eventuele schade door middel van een verzekering te dekken heeft u een aanvullende verzekering nodig. Buiten de Burgerlijke Aansprakelijkheids (BA) verzekering om heeft u hiervoor een beperkte of volledige omniumverzekering nodig. Binnen de beperkte variant heeft u, afhankelijk van de gekozen polis, een beperkte aanvulling. De volledige versie verzorgt ook de dekking van uw eigen voertuig, ongeacht of de schade uw schuld was of niet. Indien u van mening bent dat de volledige omniumverzekering nog steeds niet voldoende dekking geeft, of indien het nodig is om een uitzonderingsgeval mee te verzekeren, dan kunt u allerlei bijkomende dekkingen toevoegen aan de polis.

Binnen de gehele EU is het verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering te hebben indien u zich met een voertuig op de openbare weg begeeft. De lidstaten willen hiermee de slachtoffers van een verkeersongeval financieel bescherming bieden. De groene kaart geldt als verzekeringsbewijs. Zorg er dus altijd voor dat u uw groene kaart in uw auto hebt liggen. Rijden zonder verzekering is een strafbaar feit en er gelden strafrechtelijke sancties wanneer u zich hier niet aan houdt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en de te betalen schade aan de tegenpartij is al snel een aanzienlijk bedrag. Zeker indien er sprake is van letsel. Let erop bij het afsluiten van een polis, dat uw verzekeringsmaatschappij een ongeluk niet nog erger maakt door u in het ongewisse te laten.

Een goede en snelle afwikkeling van een schadegeval is erg prettig. Tenslotte is een ongeluk al erg genoeg. Elke verzekeringsmaatschappij bepaalt zelf zijn tarief en de inhoud van de betreffende polis. Let hier goed op. De kleine lettertjes maken vaak een heel groot verschil. Ook het eigen risico en wat de polis wel en niet dekt is erg belangrijk. Lees daarom alles goed door en vergelijk verschillende offertes. Dit voorkomt dat, wanneer u uw verzekering nodig heeft, u niet voor verassingen komt te staan.

Verzekeringen